Ben ik verzekerd tegen diefstal?

Wanneer u beschikt over een inboedelverzekering, zult u in veel gevallen verzekerd zijn tegen diefstal uit uw woning. Let wel, er bestaan afhankelijk van uw woning, verschillen tussen inbraak en diefstal. Zo moet u bij de huur van bijvoorbeeld enkel een kamer kunnen aantonen, dat er sprake is van inbraak en niet enkel van diefstal. Er moeten dus braaksporen aanwezig zijn om een deel van de waarde van de gestolen goederen terug te krijgen via uw verzekering. Bij een huur- of koopwoning geldt, dat u afhankelijk van uw polis ook bij diefstal zonder braaksporen verzekerd bent tegen de geleden schade.

Na inbraak, direct aangifte bij de politie

Nadat er sprake is geweest van diefstal uit uw woning, dient u hier zo snel mogelijk aangifte van te doen bij de politie en tevens een schadeaangifteformulier aan te vragen bij uw verzekeringsmaatschappij. De combinatie van uw aangifte met dit formulier van de verzekeraar maakt het mogelijk om een deel van de waarde van de gestolen spullen terug te krijgen. Hoe meer bonnen en facturen u bij de bovenstaande formulier kunt bijvoegen (maak altijd een kopie van de meegestuurde documenten), des te hoger zal de vergoeding ook zijn. Immers, met de facturen kunt u aantonen wat de leeftijd en oorspronkelijke waarde van een voorwerp is geweest.

Afhankelijk van uw inboedelverzekering kunt u zich verzekeren voor de nieuwwaarde van de gestolen voorwerpen of voor de dagwaarde. Logischerwijs krijgt u bij de dagwaarde een bedrag terug, die de verzekeringsmaatschappij toekent aan het gestolen voorwerp op het moment van stelen. Op basis van de totale waarde van de gestolen goederen zal een deel of het volledige bedrag worden uitgekeerd. Het hangt er hier wel vanaf wat de precieze polisvoorwaarden van uw verzekeringsmaatschappij zijn. Zo valt een deel van de geleden schade in grote steden vaak onder uw eigen risico, waardoor u dit niet vergoed krijgt. Wij raden u aan hier navraag naar te doen bij uw verzekeringsmaatschappij.

« Terug naar alle veelgestelde vragen

Zo werkt Pluis.

 1. Neem vrijblijvend contact op
 2. Je huis krijgt een beveiligingsscan
 3. Kies de beveiliging die bij je past
 4. Voel je helemaal pluis!

Onze voordelen

 • Gecertificeerd beveiligingssysteem
 • 5 jaar fabrieksgarantie
 • Draadloos alarmsysteem incl. app
 • Gratis configuratie & installatie
 • Incl. storingsservice en onderhoud
 • 24/7 in contact met alarmcentrale
 • Maatwerk advies
 • Beste prijs/kwaliteit op de markt