Ingebroken in huis: wat nu?

Is er ingebroken in jouw huis? Dat is verschrikkelijk om mee te maken. Het advies is om gelijk in actie te komen en de inbraak te melden. Probeer rustig te blijven en start met de onderstaande 6 stappen:

  • Inbrekers nog in de buurt? Bel 112;
  • Bel de politie om aangifte te doen, tel. 0900-8844;
  • Blokkeer bankpassen en simkaarten die zijn gestolen;
  • Laat alles liggen zoals het is, zodat de politie goed onderzoek kan doen;
  • Neem contact op met de verzekering.
  • Neem inbraakpreventieve maatregelen.

Wat gaat de politie doen na aangifte?

De politie komt zo snel mogelijk bij je langs om de aangifte op te nemen. Daarna doen zij uitgebreid onderzoek naar sporen. Daarom is het belangrijk dat je niets opruimt of schoonmaakt. De politieagenten doen hierna een buurtonderzoek. Misschien hebben de buren iets gehoord of gezien. Of is er bij andere buren ook ingebroken. Mogelijke sporen leiden hopelijk naar de dader.

Check jouw verzekering

Om de schade te vergoeden hebben verzekeringen de aangifte nodig. Deze kun je digitaal of per post naar ze toe sturen. Schade in jouw woning en gestolen spullen uit huis zijn gedekt door de inboedelverzekering. Zoals een gestolen tv of computer. Schade aan jouw huis is gedekt door de opstalverzekering. De dekkingen gelden alleen wanneer iemand met geweld binnen is gekomen. Dus niet door een open raam of deur.

Voorkom woninginbraak door goede inbraakpreventie

Een woninginbraak wil je natuurlijk de volgende keer niet weer laten gebeuren. Neem daarom op tijd maatregelen. Denk aan goed hang- en sluitwerk, een speciaal schuifpuislot of een professioneel alarmsysteem. Dit schrikt inbrekers meestal af. En zo verklein je de kans dat er weer bij je wordt ingebroken.

Tip: weten of er nog meer is ingebroken in jouw buurt? Bekijk dan de Misdaad in kaart van de politie met de inbraakcijfers van Nederland.