Geheime tekens inbrekers: hoax of echt?

Over de geheime tekens van inbrekers gaan verschillende verhalen rond. De een zegt dat de geheimtaal een hoax is. De ander roept op om er alert op te zijn. Er is zelf een speciale naam voor de codetaal van dieven: Bargoense tekens. Dat de tekens op de muur of op de stoep worden teruggevonden, ja. Maar dat de symbolen door inbrekers worden getekend, dat is nog niet bewezen.

Onderzoeker zegt: broodje-aapverhaal

Universitair docent en onderzoek Peter Burger zegt dat er nog nooit een inbreker is ontdekt die een zogeheten Bargoens teken neerzette. Hij noemt de geheime tekens van inbrekers dan ook onzin in een interview met het AD. De verhalen over de geheimtaal bestaan al langer dan een eeuw. En keren volgens Burger steeds terug in aangepaste vorm.

Politie zegt: wees alert bij tekens

De politie wilt mensen niet bang maken door op de tekens te wijzen. Maar adviseert wel om alert te zijn. Wanneer je iets ziet wat je niet vertrouwt, dan roepen zij op om contact op te nemen met de politie. Zo kan de politie beter onderzoeken wie de tekens heeft neergezet. Zo nu en dan komt er een bericht in de media over de inbreker tekens. Waarin de politie attendeert op de symbolen.

Geheime tekens inbrekers serieus nemen?

Wat is nu waar? Alertheid is natuurlijk altijd goed. Maar als je jouw woning goed beveiligd met sloten en een alarmsysteem, dan is de inbreker al snel afgeschrikt. En kun je een inbraak voorkomen. Maar wat betekenen de tekens dan? Ze kunnen getekend zijn door de glazenwasser, de krantenjongen of spelende kinderen. Dat inbrekers deze ‘geheime tekens’ achterlaten is in ieder geval nog nooit bewezen. En de betekenis van Bargoense tekens is overal op het internet terug te vinden. Zo geheim is de codetaal dus ook niet.

Vreemd teken op de muur?

Zie je ergens een vreemd teken op de muur of stoep staan? Als je het niet vertrouwt kun je natuurlijk altijd de politie bellen. Of gewoon het krijtteken zelf verwijderen.